Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων

Στα πλαίσια του έργου πραγματοποιείται ένα πιλοτικό πρόγραμμα  ενεργειακών επιθεωρήσεων σε 6 επιχειρήσεις τροφίμων, εκ των οποίων 4 είναι από την Ελλάδα και 2 από την Ιταλία, για να μπορέσει να γίνει δυνατή η επίδειξη του καινοτόμου λογισμικού εργαλείου, που θα αναπτυχθεί. Κατά τις ενεργειακές επιθεωρήσεις θα:

  • αξιολογηθεί το αποτύπωμα ενέργειας και άνθρακα προϊόντων κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας,
  • εντοπιστούν τα στάδια της αλυσίδας, που αυξάνουν περισσότερο το ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα ενός προϊόντος, και
  • συσταθούν τεκμηριωμένες προτάσεις μείωσης του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος, για κάθε μία από τις εταιρείες και τα προϊόντα τους, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων. 

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θα πραγματοποιηθούν από εκπροσώπους του ΕΜΠ και θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επίσκεψη Ενεργειακού Μηχανικού στους χώρους της παραγωγής και συζήτηση με τον υπεύθυνο Παραγωγής & τον Ενεργειακό υπεύθυνο.
  • Συλλογή και ανάλυση ενεργειακών δεδομένων με συμπλήρωση κατάλληλα διαμορφωμένων ερωτηματολογίων.

 

Οι επιχειρήσεις, που συμμετέχουν, θα λάβουν μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής έκθεση σχετική με το ενεργειακό προφίλ τους, που θα περιλαμβάνει:

  • Λίστα με τα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος - hot spots - στα οποία συμφέρει να εφαρμόσουν τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας και τεχνικές μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος.
  • Λίστα με συγκεκριμένες προτεινόμενες τεχνικές, για τη δική τους γραμμή παραγωγής.
  • Ενεργειακό & Ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων, που θα επιλεγούν.

 

Ο ΣΕΒΤ, το Δεκέμβριο του 2015, απηύθυνε πρόσκληση στις εταιρείες Μέλη για να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην πιλοτική δοκιμή και αφού τηρήθηκε αυστηρά σειρά προτεραιότητας, επιλέχθηκαν οι παρακάτω εταιρίες:

  • ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ
  • Γ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.
  • Ε.Ι.  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής
  • ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

Στην Ιταλία οι εταιρείες που επιλέχθηκαν με την βοήθεια του Ιταλού εταίρου (Federalimentare Servici) είναι:

  • NICOLI MOLINO S.P.A. και
  • MAURI ITALY S.P.A..

 

Σε όλες τις παραπάνω εταιρείες πραγματοποιήθηκαν σειρά από συναντήσεις εργασίας και  επιτόπιες επισκέψεις στις γραμμές παραγωγής και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, από την ομάδα του FOODPRINT.

Το έργο υλοποιείται σε Ελλάδα & Ιταλία.

Στόχος

Κύριος στόχος του έργου FOODPRINT LIFE, είναι ο προσδιορισμός, η ποσοτικοποίηση και εφαρμογή μέτρων μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού, στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής και των αλεύρων παράλληλα με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης ενός καινοτόμου λογισμικού εργαλείου. 

LIFE13 ENV/GR/000958

Εγγραφή στο Newsletter

Τελευταία τροποποίηση

  • Σάββατο 18 Μαΐου 2019, 16:20:51.